De laatste stage van dit seizoen stond in het teken van de ukemi. Ukemi betekent letterlijk ‘ontvangen’, of ‘vangen’. Dat is dus hoe je reageert op een actie of techniek van tori, degene die ‘neemt’ of  ‘uitvoert’. Het belangrijkste lichaamsdeel dat je hierbij moet leren ontlasten is je schouder. Dus we begonnen met allerlei oefeningen om te ontspannen: je schouder actief wegdraaien, door weg te kijken en uit te ademen. Willen wat de ander wilt. Niet uit protest, maar vanuit jezelf. Ukemi is een uiterst actieve bezigheid en vergt ook een bepaalde geestesgesteldheid: de bereidheid om de beweging vanuit jezelf te willen maken. Dan blijkt er opeens een opmerkelijke overeenkomst te zijn tussen de ukemi van ikkyo en de ukemi van kaitennage. Volop mogelijkheden om het te oefenen dus! En omdat het altijd helpt als je begrijpt waarom je iets moet doen, deden we oefeningen om de techniek vanuit deze ontspannen schouder over te nemen. Door je voet op de correcte plaats achter je partner te plaatsen kun je door vervolgens je heup te draaien de actie overnemen. Uit je schouder, in je benen dus. Niet zo verwonderlijk als je naar onze kleding kijkt: de bovenkant is niet voor niets wit, de onderkant is niet voor niets donker gekleurd. Maar ga er maar aan staan. Het hoofd en de schouders zijn lichaamsdelen bij uitstek die willen controleren en waar je in je dagelijks leven de meeste handelingen mee verricht.  En dat kunnen loslaten en leren vertrouwen op je lichaam is een proces dat jaren duurt. Iets waar we ons eigenlijk iedere aikidotraining mee bezig houden: leren ontspannen onder druk. Zodat je niet langer in je primaire vlucht- of vechtreactie schiet. Ontspanning creert ruimte. Ruimte in je hoofd en in je lijf. Ruimte creeert tijd. Tijd creert overzicht. En dan kun je op een adequate manier handelen.

Tessa en Frederique doen zesde kyu examenOm dit te leren is er een gradensysteem. Passages die je maakt in je aikidoleven om bepaalde stappen te markeren. De eerste stap, het eerste examen, is die van zesde kyu. De passage van niet aikido naar aikidoka. Je zegt ja. Ja, ik wil aikido leren. Je hebt een pak aangeschaft en je hebt geleerd wat aihanmi is. Gefeliciteerd: Tessa en Frederique!

Het vijfde kyu eDSCF6493xamen. Bestendiging. Je bent lekker bezig. De mat voelt al vertrouwd. Je hebt geleerd dat je niet alles hoeft te vragen of meteen hoeft te begrijpen. Je hebt geleerd om te luisteren en geduld te hebben en dat de antwoorden dat vanzelf komen. Of niet. Maar ook dat is niet erg. Je geeft het aikido de ruimte en staat open voor dat wat komt. Daarom kun je al goed meedraaien op een stage. Gefeliciteerd: Bas en Michael.

DSCF6503Het vierde kyu examen. De eerste passage in beweging. Je hoofd kan niet meer alles controleren. Soms draai je gewoon de andere kant op en dat vind je gek want je weet het toch? Je lichaam heeft zo zijn en haar eigen ritme. Leren vertrouwen op je lijf. Rollen gaat al soepel. En fouten maken is niet erg. Leren om mild te zijn voor jezelf. Gefeliciteerd: Paulus.

DSCF6519Het derde kyu examen. De passage voor de hakama. Je gaat de stap maken naar volwassen aikido. De basisvormen zitten er goed in. Ikkyo, nikkyo, sankyo. Kaitennage, shihonage, kotegaeshi, iriminage. Je druft te bewegen en je durft er te staan. Vallen en rollen gaat al automatisch, soms een vrije val. Iets dat alleen maar lukt als je kunt loslaten en “weet” dat je goed terecht zult komen, ook al lukt dat in de praktijk niet altijd. Van harte: Sebastiaan.

Het tweede kyu examen. Ryotedori, morotedori, ushiro. Je hoofd wordt aangevallen. De termen vliegen in het rond. Kun je de rust bewaren en de legoblokjes op elkaar stapelen? Kun je terugvallen op gestructureerde bewegingen en laten zien dat zowel je hoofd als je lijf begrijpt wat er gevraagd wordt? Natuurlijk hoeft het allemaal niet feilloos, je krijgt nog genoeg tijd om het te slijpen. Gefeliciteerd: Patrick.

Foto’s gemaakt door Frank.