Het aikido kent geen wedstrijden. Maar om de progressie te kunnen volgen, worden er examens gehouden. Tot aan zwarte band zijn dat de zogenoemde kyu-graad examens. Je begint bij zesde kyu, dan vijfde kyu, tot en met de eerste kyu. Daarna volgt het examen voor de eerste zwarte band, het shodan examen.

Bij Aikido Leiderdorp hebben we op maandag 7 december de lagere kyu-graad examens afgenomen. Een beetje een verwarrende term, maar hiermee worden de examens voor zesde, vijfde en vierde kyu bedoeld. Hiervoor was Pascal Alebregtse van Aikido Alphen speciaal naar Leiderdorp gekomen. Hij moet in het kader van zijn assistent lerarenopleiding de lagere kyugraad examens afnemen, dus dit was een prima gelegenheid. Voor de mensen natuurlijk extra spannend, zo’n onbekende examinator.

We begonnen met het vijfde kyu examen van Frederique. Voor vijfde kyu vragen we nagenoeg dezelfde technieken als voor zesde kyu, met dat verschil dat het er nu vlot en soepel uit moet komen. De shihonage blijft een beetje lastig, maar met overtuiging gooide Frederique de worpen eruit. Daarna mocht Tessa, haar moeder. Ook voor vijfde kyu. Vastberaden ging ze staan. Ze ging het gewoon doen. Wat een verschil met het vorige examen. De benen zijn de basis van elke techniek. Goede stand, goede houding, het zag er prima uit. Nu mocht Jim voor zesde kyu. Hij had kunnen afkijken bij de twee dames, dus dat moest lukken. Hoewel Jim nog maar kort bij ons is, kon je goed zien hoe goed hij heeft opgelet en goed hij nu al staat. Er stond al een echt aikidoka!

Daarna de twee kandidaten voor vierde kyu. Dat is een passage met beweging. De technieken worden langer en we wilden dan ook graag alles met rondgang zien. Ook wordt er dan verwacht dat je soepel kunt rollen. Bas mocht als eerste. Pascal nam zijn examen af. Bas ging goed van start. Bij kotegaeshi stokte het een beetje. Er miste iets. Maar wat? Pascal probeerde met zijn handen voor te doen wat er moest gebeuren, maar het kwartje viel niet. Toen greep Caroline in. “Rondgang en dan terugdraaien”, die aanwijzing zorgde ervoor dat Bas de juiste beweging liet zien. Daarna liet Caroline hem nog een paar keer dezelfde grote beweging doen om zo in het ritme te blijven. Als je teveel in je hoofd terecht komt en gaat nadenken dan stopt het lichaam met bewegen en gebeurt er niets meer. Door te bewegen en te vertrouwen op de flow, komt er een energie los waarmee je kunt blijven bewegen. Dat is de flow die we zoeken vanaf vierde kyu. Minder in je hoofd, meer in je lijf. Ook Tatjana liet dat zien. De nikkyo beweging waarbij juist de energie wordt stilgezet was nog wat lastig. Maar de worpen gingen goed.

Examens zijn altijd spannend. Door het op in de eigen dojo te doen, kan iedereen goed wennen aan deze vorm van examineren. Bij de hogere kyu-graad examens wordt er verwacht dat je eerst deelneemt aan een langere stage. Deze worden minstens drie keer per jaar in Alphen aangeboden. Na afloop daarvan is er dan de gelegenheid tot het doen van een examen. Dat hebben ook een aantal mensen van ons gedaan, en wel op zaterdag 21 november. Toen heeft Miranda examen gedaan voor de tweede kyu en Ronald voor eerste kyu. Zij trainen ook regelmatig extra in Alphen en weten hun weg al goed te vinden tussen de gevorderden.

Allemaal van harte proficiat.

examens dec15