Op zondag 18 oktober werd de jaarlijkse landelijke aikidostage onder leiding van zes vrouwelijke instructeurs gehouden op Papendal. Vanuit Leiderdorp reisden Miranda, Erik, Ronald en Sebastiaan naar Arnhem om daar geinspireerd te worden door de omgeving en door de lessen van de hen onbekende leraren. De meerwaarde van zo’n stage is dat je allerlei verschillende mensen ontmoet om mee te trainen die alles net weer iets anders doen dan je gewend bent. Dat brengt je soms in verwarring en de kunst is dan ook om je eigen grond te bewaren en toch mee te bewegen met de ander. Eigenlijk breng je dus deze aikidoprincipes echt in de praktijk.

Sebastiaan in actie

Sebastiaan in actie

De ochtend begon met een uitgebreide warming up. Sonja Winkelman van de CABN nam alle tijd om lekker wakker te worden, zowel fysiek als mentaal. Lekker bewegen in de flow, niets forceren, niet botsen. Daarna nam Esther van Diggelen van Yoseikan het over. Dat was geheel andere koek. Haar stijl kenmerkt zich door een onderzoekende houding. Wat als…? We onderzochten hoe we een techniek konden overnemen. En daarna weer overnemen, enzovoort. Zo breidden we een aantal technieken aan elkaar. Voor bijna iedereen nieuw en heel intensief. Het derde uur in de ochtend stond onder leiding van Satomi Ishikawa. Zij zit in dezelfde bond als wij, namelijk de DAF, dus haar uitleg klonk ons allemaal wat bekender in de oren.

In de middag begon Caroline met de training. Haar thema was contact. Hoe kun je, met al die verschillende achtergronden, contact maken met elkaar. Op een aikidomanier wel te verstaan. Zij sprak over het lijntje van buik tot buik en dat je die alleen kunt maken als het lijntje tussen de monden verbroken is. Met andere woorden, we moesten in stilte oefenen om zo sensitiever te worden en meer gefocust. Dat kostte even wat moeite maar uiteindelijk kwam de boodschap bij iedereen aan. Daarna kwam Cathrien de Pater van de AFN. Zij heeft veel gewerkt met de kracht van de heupen. De middag werd afgerond door Jeanette Tanis van de Yuwakai. Zij bracht alle thema’s van de dag samen en sloot af met een kalmerende yuki massage. Het was weer een inspirerende stage.

.vrouwenstage15

Van links naar rechts: Sonja Winkelman, Esther van Diggelen, Satomi Ishikawa, Cathrien de Pater, Jeanette Tanis en Caroline Bied-Charreton.