Nieuwe kennismakingscursussen starten in januari 2018. Je kunt je nu al opgeven!

In samenwerking met Sportfondsen Leiderdorp organiseert Aikido Leiderdorp het komende jaar kennismakingscursussen in drie leeftijdsgroepen. Lees er hier alles over….

18 november 2017 – Alphen a/d Rijn

Dan is er weer een stage in Alphen a/d Rijn. Siska en Jim zullen dan hun examen doen.

september 2017 – Leiderdorp

Met ingang van september breidt Aikido Leiderdorp uit! Dan zullen er ook wekelijkse lessen voor volwassenen zijn op de woensdagavond en wel van 19 tot 20 uur. De lessen staan onder leiding van Robert, Magali en Ronald. Op de woensdag zal vooral de basis worden aangeboden en is een mooie les om de technieken te herhalen.

2 juli 2017 – Amsterdam

Na hard werken en veel trainen zijn vandaag geslaagd voor shodan, de eerste zwarte band, Ronald en Jordy, van harte gefeliciteerd! Zij lieten een stabiel examen zien.

20 juni 2017 – Leiderdorp

Een keer per jaar doen de kinderen examen voor hun volgende band. Dan mag iedereen komen kijken naar wat ze het afgelopen jaar allemaal hebben geleerd. Natuurlijk altijd een beetje spannend, maar alle kinderen zijn met vlag en wimpel geslaagd!! Damian voor groene band, Noah voor 6e kyu, Victor, Jeffrey en Sil voor gele band. Gefeliciteerd!

3 juli 2016 – Amsterdam

Al langer was Rob de vaste assistent van Aikido Leiderdorp. Vanaf afgelopen weekend mag hij nu ook de zwarte band dragen. Want op 3 juli heeft hij tijdens de nationale danexamens in Amsterdam zijn shodan behaald. Je ziet hem hier op de foto, tweede van links. Naast de mensen van team Aikido Alphen, zie je rechts achteraan Jordy en Ronald staan die mee waren gekomen om Rob te ondersteunen. Zij hebben als uke gediend tijdens de examens. Dat is de rol van aanvaller. Voor hun was dat een prima kennismaking met trainen op danniveau en meteen ook een voorbereiding voor hun eigen examen. Ondanks de zenuwen hield Rob zich prima staande. Hij liet met een mooie houding keurige technieken zien in een vlot tempo. Achteraf zei hij zelf dat hij blij was dat hij als eerste examen mocht doen.

danexamens juli 2016

 27 juni 2016 – Leiderdorp

Eén keer per jaar is er een speciale les voor de kinderen. Dan mogen ze namelijk examen doen. Na een jaar hard trainen zijn ze zover dat ze het niveau beheersen van de volgende kleur. Dit is niet alleen een technisch examen, waarbij ze een aantal aikidotechnieken moeten kunnen laten zien, maar ook een bekroning voor bepaald gedrag dat ze hebben ontwikkeld. En dan hebben we het over netjes en stil op je knieën aan de kant zitten als er iets wordt uitgelegd. Dan hebben we het over samenwerken en elkaar helpen. Opletten om geen botsingen te veroorzaken als je bezig bent. Geduld en concentratie. Dit zijn allemaal randvoorwaarden om aikido te kunnen leren. En niet alleen aikido. Daar heb je in je hele leven wat aan. Alle kinderen zijn met vlag en wimpel geslaagd, hoera!

kids examen leiderdorp 2016

7 december 2015 – Leiderdorp

Het aikido kent geen wedstrijden. Maar om de progressie te kunnen volgen, worden er examens gehouden. Tot aan zwarte band zijn dat de zogenoemde kyu-graad examens. Je begint bij zesde kyu, dan vijfde kyu, tot en met de eerste kyu. Daarna volgt het examen voor de eerste zwarte band, het shodan examen.

Bij Aikido Leiderdorp hebben we op maandag 7 december de lagere kyu-graad examens afgenomen. Een beetje een verwarrende term, maar hiermee worden de examens voor zesde, vijfde en vierde kyu bedoeld. Hiervoor was Pascal Alebregtse van Aikido Alphen speciaal naar Leiderdorp gekomen. Hij moet in het kader van zijn assistent lerarenopleiding de lagere kyugraad examens afnemen, dus dit was een prima gelegenheid. Voor de mensen natuurlijk extra spannend, zo’n onbekende examinator.

We begonnen met het vijfde kyu examen van Frederique. Voor vijfde kyu vragen we nagenoeg dezelfde technieken als voor zesde kyu, met dat verschil dat het er nu vlot en soepel uit moet komen. De shihonage blijft een beetje lastig, maar met overtuiging gooide Frederique de worpen eruit. Daarna mocht Tessa, haar moeder. Ook voor vijfde kyu. Vastberaden ging ze staan. Ze ging het gewoon doen. Wat een verschil met het vorige examen. De benen zijn de basis van elke techniek. Goede stand, goede houding, het zag er prima uit. Nu mocht Jim voor zesde kyu. Hij had kunnen afkijken bij de twee dames, dus dat moest lukken. Hoewel Jim nog maar kort bij ons is, kon je goed zien hoe goed hij heeft opgelet en goed hij nu al staat. Er stond al een echt aikidoka!

Daarna de twee kandidaten voor vierde kyu. Dat is een passage met beweging. De technieken worden langer en we wilden dan ook graag alles met rondgang zien. Ook wordt er dan verwacht dat je soepel kunt rollen. Bas mocht als eerste. Pascal nam zijn examen af. Bas ging goed van start. Bij kotegaeshi stokte het een beetje. Er miste iets. Maar wat? Pascal probeerde met zijn handen voor te doen wat er moest gebeuren, maar het kwartje viel niet. Toen greep Caroline in. “Rondgang en dan terugdraaien”, die aanwijzing zorgde ervoor dat Bas de juiste beweging liet zien. Daarna liet Caroline hem nog een paar keer dezelfde grote beweging doen om zo in het ritme te blijven. Als je teveel in je hoofd terecht komt en gaat nadenken dan stopt het lichaam met bewegen en gebeurt er niets meer. Door te bewegen en te vertrouwen op de flow, komt er een energie los waarmee je kunt blijven bewegen. Dat is de flow die we zoeken vanaf vierde kyu. Minder in je hoofd, meer in je lijf. Ook Tatjana liet dat zien. De nikkyo beweging waarbij juist de energie wordt stilgezet was nog wat lastig. Maar de worpen gingen goed.

Examens zijn altijd spannend. Door het op in de eigen dojo te doen, kan iedereen goed wennen aan deze vorm van examineren. Bij de hogere kyu-graad examens wordt er verwacht dat je eerst deelneemt aan een langere stage. Deze worden minstens drie keer per jaar in Alphen aangeboden. Na afloop daarvan is er dan de gelegenheid tot het doen van een examen. Dat hebben ook een aantal mensen van ons gedaan, en wel op zaterdag 21 november. Toen heeft Miranda examen gedaan voor de tweede kyu en Ronald voor eerste kyu. Zij trainen ook regelmatig extra in Alphen en weten hun weg al goed te vinden tussen de gevorderden.

Allemaal van harte proficiat.

Examenkandidaten

12 mei 2015 – 6e kyu examenvoorbereidingen. Tessa, Frederique, Rob en Bas zijn uitgenodigd om hun eerste aikido examen te doen. Hieronder zie je een filmpje waarmee je kunt oefenen. Let op: kotegaeshi hoef je voor de zesde kyu nog niet te kunnen. Ook de technieken op shomenuchi zal ik niet vragen.

19 april 2015 – Robbert, Carol en Jordy van Aikido Leiderdorp nemen deel aan de jo stage bij Aikido Alphen onder leiding van Paul Koster. De jo is een houten stok van 127 cm waarmee je oefeningen kunt doen die je bewegingen in het aikido ondersteunen.

jo stage apr15-smal

12 maart 2015 – Met dank aan Rob krijgt Aikido Leiderdorp er nieuwe matten bij. Nu kunnen we weer lekker bewegen. Het opruimen is wel even wennen. Iedere week wordt er weer een snelheidsrecord gevestigd!

maandaggroep mei15

20 jan. 2015 – De nieuwe cursus Aikido KIDS in samenwerking met Sportfondsen Leiderdorp is weer van start gegaan.

dierenspel jan15

25 okt. 2014 – Vrouwen in de hoofdrol: ook Rita, Rob, Erik, Carol, Hans en Miranda van Aikido Leiderdorp zijn daar bij

groepsfoto stage AlphenMet een grote groep hebben we deelgenomen aan deze landelijke training in Alphen aan den Rijn. Zes verschillende vrouwelijke aikidomeesters gaven die dag les. Een leuke gelegenheid om met veel verschillende mensen te kunnen trainen uit binnen- en buitenland. Lees hier het interview met deze zes docenten.

Aikido Leiderdorp KIDS

Aikido Leiderdorp KIDS

14 okt. 2014 – KIDS cursus

De kennismakingscursus voor KIDS is in volle gang. Omdat het maar een klein groepje is leren de kinderen heel veel. Soms is het wel moeilijk om geconcentreerd te blijven. Op andere momenten lukt het juist heel goed! Dan komen de volwassenen die klaar staan voor de volgende les op hun tenen de zaal binnen, zo stil is het dan. Fijn dat Rob, de vader van Emma en Remon, de vader van Jelmer soms mee willen doen. Een groot mens omgooien is namelijk heel leuk. Op 12 januari start er weer een nieuwe kennismakingscursus in samenwerking met Sportfondsen Leiderdorp.

1 okt. 2014 – Nieuwe matten

Eindelijk zijn de oude matten vervangen door mooie, stevige, niet-wegglijdende matten, hoera!

3 sept. 2014 – Gezellig etentje

Op donderdag 18 september gaan we met een groepje aikidoka eten bij restaurant Hachi in Alphen aan den Rijn. Wie gaan er mee?

12 – 15 september 2014 – Caroline naar Roemenie

Caroline is van 12 tot 15 september in Roemenie om deel te nemen aan het internationale aikido seminar georganiseerd door de IAF. Tevens zal zij daar deel uitmaken van het Nederlands demoteam. 244250afis waka sensei cu info shihanDe les van maandag 15 september zal waargenomen worden door Robert.

22 september 2014

Start van de kennismakingscursus KIDS 18:00 – 19:00 uur.